56 reacties op ‘Shanghai

  • petergreyphotography

   Dank je wel Bea! Overal zie je die grote waterflessen (water drink je China beter niet uit de kraan), maar zo opeengestapeld in die steeg was toch wel bijzonder. Ik vond dat matje, en de planten erop, lief. De huizen zijn in de buurt waar ik die foto maakte erg klein en donker. De mensen leven vooral op straat. Dan is het een kleine stap een deel van het interieur ook maar naar buiten te brengen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Thanks a lot! And you are right. The colours are indeed more subdued. The interesting thing about seeing different cities at a trip like this is that although at first sight they all may seem the same, there certainly are (great) differences in style, atmosphere, looks, feeling. Shanghai I found a wonderful lively, and especially in the old part, pretty city. A river in and/or a sea nearby always helps of course. But speaking about colour, the new town at the other side of the river is at night one great splash of carnivalesq colours blinking and swirling. The last picture shows some of that. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. Jan K. alias Afanja

  Prachtig serie straatfoto’s. Behalve de flessen drinkwater vond ik ook de bamboe steigers mooi om te zien. Ik heb eens een documentaire gezien over die steigerbouwers, fascinerend. Maar dat is Shanghai helemaal, denk ik, met de grote contrasten oud – nieuw, arm -rijk, etc die zo te zien overal bijna letterlijk voor het oprapen liggen.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Jan! Die steigers! Daar vielen ze me voor het eerst op en later heb ik het vaker gezien. Het is echt fascinerend. Dan ligt er een enorme bos bamboe op de stoep en daar bouwen ze dan zo’n steiger van. Met gewoon kunststoffen (?) touwtjes of bandjes knopen ze die stokken aan elkaar. Vergeleken met onze hightech aluminium steigers ziet het er wankel uit, maar ze doen het al eeuwen zo, en het werkt. En verder, het klopt, in Shanghai, en de andere steden in het land, liggen de foto’s voor het oprapen.

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Joke! Die mijnheer doet inderdaad de was. In de buurt waar deze foto gemaakt is, de oude stad, zijn de huizen klein en donker. Dat is vaak het geval in de oude(re) buurten in het land. Mensen doen veel dingen buiten, ook omdat het huis echt een privé-ruimte is. Dus er wordt mahjong of schaak gespeeld op de stoep, gelezen, gekletst. En de was. Ik zag ook een jonge vrouw voor haar huis de haren wassen. Het klimaat is er ook naar, het was warm in Shanghai.

   Geliked door 1 persoon

 2. Villasappho

  Wat een bijzondere sfeer, sommige foto’s zou ik bij anderen als snapshot zien, maar ik de series die jij maakt betekenen steeds meer dan dat. Ik weet niet hoe je dat doet. Hoe verschillende zouden onze series zijn als we op dezelfde plaats rond zouden lopen.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Liesbeth! Je stelt een intrigerende vraag, waar ik een tijdje over heb lopen nadenken. Hoe stel ik zo’n serie samen. Het is natuurlijk een selectie van een selectie van een selectie en alleen de plaatjes die ik na lang overwegen het groene licht heb gegeven maken een kans. Had ik van ‘Shanghai’ en andere serie kunnen maken? Jawel, met ook best aardige foto’s. Maar ik denk dat ik deze serie zie als een onderdeel van een grotere, namelijk (mijn tripje door) China. En ik probeer per onderdeel een andere aspect, of een andere sfeer te laten zien. Iemand schreef in de commentaren dat ditmaal de kleuren gedempt zijn, in tegenstelling tot sommige vorige series. Dat klopt. Dat wilde ik ook. Minder kleur, grijzer misschien, een havenstad, het licht is… vochtiger, als je dat zo kunt zeggen. In de serie hierboven speelt een eenheidsvormend element misschien het verloop van kleur. Van blauw, naar rood, naar geel. Ik heb gekozen voor een afwisseling van ‘grote’ stadsgezichten en kleine dagelijkse dingetjes. Van ‘glamour’ tot iets onbenulligs als een kleedje met een bloempot voor de deur. Ik vond toen ik door de stad liep dat verschil interessant en ook gewoon aardig om te zien. De volgende aflevering(en) van deze China-serie gaan over Hong Kong. Weer een heel andere stad. En vermoedelijk met weer een andere sfeer in de serie(s). Overigens heb ik veel geleerd van Hedy Bach, een Canadese die onder de naam Sloppybuddhist ook op WordPress een account heeft. En ze heeft een website. https://sloppybuddhist.com/ Zij is buitengewoon goed in het maken van series (en als onderdeel daarvan het bewerken van foto’s). Enneh, ik denk dat we heel verschillende series zouden hebben als we op dezelfde plaats zouden rondlopen. En ik zou zeer benieuwd zijn naar de jouwe, want als het om sfeer en prachtige plaatjes gaat ben jij voor mij een lichtend voorbeeld.

   Like

 3. Jane Lurie

  I just love your eye for street photography, Peter. Everyday moments made extraordinary with your lens. The water bottles, the man climbing the bamboo scaffolding, laundry day, selfies…all wonderful examples of capturing moments in time. Terrific work.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Thank you! It is true, China is developping in an enormous tempo. Pudong in Shanghai, I was told, were dubious marshlands less then 30 years ago. And now it’s one of the most modern en develloped neighbourhoods of the country. It is truly astonishing. And yet in the Old Town things remain more or less the same.

   Geliked door 1 persoon

   • equinoxio21

    Yes they seem to have maintained part of the old “things”. To be honest I was very impressed last year when we stopped over in Canton on our way to Singapore. So much change in so few years. In the same time, Latin America, where I live, hasn’t done much. Tsss. 😦

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s