43 reacties op ‘Berlin (B&W)

 1. omabaard

  Een heel speciale krachtige serie. De nietige mens tussen de hoogbouw, de vastgeketende vuilbak en hoe het mooie gebouw met geschiedenis aanleunt tegen de saaie nieuwbouw. De effecten die je op sommige foto’s beoogt, zoals de kleine mens bij de reuze step, zijn schitterend. Ook al ken ik niets van fotografie, deze foto’s geven mij een prachtig zwart-wit beeld weer van de stad. Ik heb hier echt van genoten.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel! Berlijn vind ik een heel bijzondere stad, groot maar niet onoverzienbaar, hoog maar ook heel ruim zodat een mens zich niet verloren hoeft te voelen. Het grappige van dat oude tegen het nieuwe gebouw is dat beide gevels precies even oud zijn. Het – grote – gebouw is het splinternieuwe Humboldt Forum dat op de plaats is gekomen van het Palast der Republik, het ‘volkspaleis’ van de DDR. Mensen die voor 1998 oost-Berlijn hebben bezocht zullen dat gebouw nog wel op het netvlies hebben. Een deel is historiserend gebaseerd op het oude Schloss, dat WO2 niet heeft overleefd, de twee overige gevels zijn gebaseerd op dat Volkspalast met zijn strakke muren. Ik vind het een heel geslaagde combinatie geworden, ook van binnen, waar nu diverse musea gevestigd zijn. Ik heb nog een serietje in kleur klaar staan voor de volgende keer. Want kleur genoeg in de stad.

   Geliked door 2 people

  • petergreyphotography

   Dank je wel Bertie! Berlijn is een hoekige stad, dat klopt. De stad is voor het overgrote deel kapot gebombardeerd in de oorlog en de wederopbouw was zakelijk van aard, hoewel met name de DDR-regering moeite heeft gedaan de gebouwen langs Unter den Linden en op het Museum-Insel te laten restaureren tot vooroorlogse staat. Maar niet, zie mijn reactie hierboven op de reactie van Omabaard, het Schloss. De stad is hoekig maar niet vol omdat het ‘voordeel’ van nagenoeg totale verwoesting is dat je de vrijgekomen ruimte kunt invullen zoals je wilt, dus in dit geval met brede straten, veel parken en plantsoenen, niet gehinderd door middeleeuwse stratenpatronen en krapte. Bovendien heeft de stad door de deling in oost en west twee kernen gekregen, gescheiden door een groot park. Berlijn is vooral een ruime en lichte stad, en als je van geometrie houdt, zoals ik dat doe, is er veel te genieten.

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Willy! De bezoeker kan het dak van het nieuwe Humboldt Forum op en heeft vandaar een mooi zicht op de stad. En dus ook op de televisietoren bij Alexander Platz. Een deel van het dak bestaat uit platen van glas en dat veroorzaakt de voorgrond van de foto. 🙂

   Like

 2. Jan K. alias Afanja

  Het is van begin tot eind weer een indrukwekkende serie, Peter.
  Na de fantastische confrontatie op de eerste foto, voor je ons meteen naar grote hoogte met de tweede foto. Dat vind ik toch wel een heel intrigerende foto!
  Als we vervolgens meteen aan de voet van de oude Muur staan, heb je me helemaal. Ik heb nog bijzondere herinneringen aan de Muur tijdens eens een bezoek aan zowel Oost- als West-Berlijn in 1978. Ook dat iconische Olympisch Stadion mag natuurlijk niet ontbreken.
  Zonder de andere foto’s tekort te willen doen, licht ik alleen die prachtige nr. 6 er nog even uit!

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel, Jan! Wat leuk dat je nog voor de val van de muur in Berlijn geweest bent! Checkpoint Charlie and all that. Ikzelf heb ook nog het genoegen gehad de stad gedeeld te zien. Ik denk dat het in 1980 geweest is, of 1979. De groep waarmee ik was logeerde in Oost-Berlijn, ik weet helaas niet meer waar. Een dagje naar West was toen een cultuurschok! Je zult je het Palast der Rupubiek herinneren, tegenover de Dom. Dat gebouw is afgebroken en daar is nu het Humboldt Forum verrezen, deels vormgegeven als het oude Schloss, dat WO2 niet overleefd heeft, en deels geïnspireerd door het Palast. De eerste foto laat de verbinding tussen de twee vormgevingen zien. Je kunt daar het dak op en daar is foto 2 gemaakt. De tv-toren blijft toch een schitterend ding! In de Bernauerstrasse heb je nu een Mauer-monument, met de geschiedenis van de muur en een stuk van de loop. Het Olympisch stadion was helaas niet toegankelijk die dag, maar die gevel is toch iconisch. En waar ooit de desolate vlakte van Potzdamerplatz was, is nu een modern en, vind ik, schitterende vormgegeven winkel- annex woon- annex kantorencentrum, waar de zon zijn baan licht in kan stralen.

   Geliked door 1 persoon

   • Jan K. alias Afanja

    Ik was er indertijd met de P.A. Ik was meteen ‘verkocht’ toen we op zondag tegen de avond over de Ku’damm reden, compleet overdonderd door de immens kleurrijke drukte. Voor mij was de tweede dag Oost een cultuurshock. Nadat we op de eerste dag o.a. met een groepje naar het uitkijkplatform van de tv-toren geweest waren, zijn we de tweede dag met een trammetje naar een van de verste buitenwijken van Oost-Berlijn gereden. Een gesprek dat we daar voerden met een oud vrouwtje staat me nog helder voor de geest. Nou ja, en verder de toenmalige obligate zaken als het Haus am Mauer, de Bernauerstrasse, nog even de groeten gedaan aan Rudolf Hess in de Spandau gevangenis, je kent dat wel … Maar vooral het leven dat dag en nacht altijd even hectisch doorging daar in hartje West vond ik fascinerend.
    Afijn , je merkt het, ik ben na bijna 45 jaar nog steeds onder de indruk. Als mijn benen wat sterker zouden zijn, zou ik er graag nog eens een weekje naar toe willen.

    Geliked door 1 persoon

 3. MelodyK

  Berlijn…. een stad met een verhaal…. ik was er 2x inmiddels en ik ben er nog niet uit ….. wat vind ik ervan en wat niet…. en toch met deze ‘weinig?’ foto’s zie ik weer een stuk Berlijn met andere ogen dan toen ik er was… eigenlijk best wel jammer dat het zo’n takkeneind rijden is hè…

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Thank you Deborah! The building with the rounded corner AND the modern facade are both newly built. It’s the Hublodt Forum that replaced the GDR building Palast der Rupublik, or in English: Republic Palace, the central building for the People. That Palace, a modern post war edifice, was put on the site of the Schloss, or Castle, that did not survive WW2. This Humboldt Forum now combines the two former buildings in styles. I like it! It is possible to visit the roof of the Forum and from there one can picture the iconic TV-tower. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Lineke! Dat is het mooie van fotografie en de ogen van het individu, iedereen kijkt weer anders, iedereen zijn eigen interpretatie, en dat maakt het ook zo boeiend. De kleuren komen over een maand. Ik twijfel nog over de laatste foto van die serie. 🙂

   Like

  • petergreyphotography

   Thank you Brian. I agree, Berlin is a city of war, real and cold. It breathes contemporary history. Underneath the surface the screams can still be heard. But it arose, it thrives, there is optimism, youth, colour. The city is bright and strangely juvenile, still, after more then thirty years (almost) wall-lessness. Although perhaps also a little tiredness is creeping in. One can’t be nineteen forever. I sense some would like a bit of maturity. The spray paint cans are starting to weigh, sometimes walls better be left un-grafittied. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Voor jou als – bijna – Rotterdamse moet Berlijn een feest van herkenning geweest zijn, kapot gegooid en herbouwd, alleen dan op een wat grotere schaal. En dat bouwen gaat nog steeds door. Een stad is nooit klaar natuurlijk, maar ze hebben daar wat in te halen. Ben je niet van daken, Liesbeth? Of hoogtes in het algemeen? Het dak op het Humboldt Forum is heel veilig en niet erg hoog. Het dak van dat ding met die bollen, een voormalig afluistercentrum van de Amerikanen ten tijde van de koude oorlog, aan de westrand van de stad, is hoger en heeft een enge trap. Dat dan weer wel.

   Like

  • petergreyphotography

   Thank you Dwight! I agree, German buildings are rectangular and kind of strict, so to say, not much frills, like the French like to do. However… the German baroque is lush and colourful. The building in the first picture is the brand new Humboldt Forum that is partly inspired by the historic Schloss (castle) that was demolished in WW2 and, the ‘modern’ part, the Palace of the Rebublic that was build on the spot of the Schloss. It was taken down after the reunion of Germany in 1990. So the new building combines both architectures, and the picture shows the ‘kiss’ 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s