59 reacties op ‘Berlin (colour)

 1. Matroos Beek

  Berlijn zoals ik het mij herinner, maar op jouw foto’s veel rustiger. Wat heb je de stad ‘zen’ weten weer te geven. Heerlijk om naar te kijken, doordrongen van communistische restanten. Toch echt een stad met een heel aparte sfeer. Die sfeer is heel voelbaar in jouw foto’s.
  Wij zouden graag nog eens terug gaan. Je doet mij er zin in krijgen.

  Geliked door 3 people

 2. Jan K. alias Afanja

  Prachtige serie weer. Peter. De stad oogt rustiger dan ooit in deze serie. Hij blijft daarbij een bijzondere sfeer ademen, een sfeer die ik net als Bea denk te herkennen van mijn bezoek aan Berlijn eind jaren 70. Ook ik zou er nog wel eens naar toe willen. Dat er echter wel niet meer van komen, want met mijn afnemende loopvermogen heb ik in een stad tegenwoordig niet zoveel meer te zoeken.

  Geliked door 2 people

  • petergreyphotography

   Dank je wel Jan! Ik weet van mijn vorige reeksje uit de stad waar je geweest bent en wat je hebt gezien. Het is meer dan jammer dat je toenemende immobiliteit zulke restricties met zich meebrengt. Een scootmobiel zou misschien uitkomst bieden, maar wellicht is dat (te) lastig met bus, trein en metro.

   Geliked door 1 persoon

   • Jan K. alias Afanja

    Ja, dat laatste lijkt me in een stad als Berlijn – die in je serie dan wel heel kalm en rustig oogt, maar waar het op andere plekken veel drukker is dan ik gewend ben – ook niet bepaald relaxed. Het is wat het is, en we hebben ons bij dat perspectief al lang neergelegd. Bij het zien van dit soort series, maak ik tegenwoordig met alle plezier even een virtueel uitstapje. Met warm weer is het tenslotte goed toeven langs de Spree.

    Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Willy! Dat oorlogsmonument is echt heel groot. Wat je ziet is nog maar de toegang. De Russen zijn nu (weer) onze vijand (de hele zaak werd ook bewaakt door de politie om vernielingen te voorkomen) maar zonder de Russen zouden de nazi’s niet of veel moeilijker verslagen zijn.

   Like

 3. Bertie

  De eerste viel me meteen op, daarna nr drie.
  Zo te zien is Berlijn wezenlijk anders dan Parijs, Londen etc. Veel architectuur met een of twee figuren. Dat spreekt je het meeste aan?
  Een mooie serie.

  Geliked door 2 people

  • petergreyphotography

   Dank je wel Bertie! Berlijn is een heel andere stad dan Parijs of Londen. Parijs heeft de oorlog goed doorstaan, net als de meeste andere Europese hoofdsteden, Londen gedeeltelijk en Berlijn op een paar stukjes na helemaal niet. Die witte bollen op dat plaatje met al die graffiti staan op een kunstmatige heuvel ten westen van de stad die is opgeworpen van het puin van de verwoeste stad, bijeen gebracht door de zogenaamde Trümmerfrauen, de mannen waren gesneuveld of (nog) zoek. Het zijn altijd de vrouwen die de rotzooi moeten opruimen. Dus die stad is na de oorlog helemaal opnieuw opgezet. Dat maakt dat het zoveel ruimte heeft, grote parken, brede straten, een gevoel van licht en lucht, anders dan in de middeleeuwse stadscentra elders. Pittoresk is het er niet, romantiek is ver te zoeken. Daarvoor moet je naar…nou ja, Parijs bijvoorbeeld. Maar ik vind het mooi, ik houd van geometrie, vormen, lijnen, vlakken en daar heeft Berlijn veel van. Ik vind het ook mooi dat er mensen op de plaatjes staan. Dat geeft perspectief, verhouding, leven en een contrast tussen onbeweeglijkheid en vitaliteit.

   Geliked door 1 persoon

 4. omabaard

  Een paar jaar geleden waren wij ook in Berlijn. Ik houd er heel fijne herinneringen aan over. Maar ook een gevoel van drukte, Berlijn wordt een fietsstad genoemd, maar wij voelden ons op de fiets overaltijd belaagd.
  Jij slaagt erin een rust over de stad te brengen met je schitterende beelden. Een hele verademing waar ik erg van genoten heb. Jij kijkt met een fotografisch oog, heel bijzonder en heel mooi!

  Geliked door 2 people

  • petergreyphotography

   Dank je wel Omabaard! Ik ga er van blozen! Wij hebben ook veel gefietst toen we in Berlijn waren. Qua afstanden en terrein is het heel goed te doen, maar je hebt gelijk, er heerst een andere tempo dan in België en Nederland. Mijn woonstad Groningen kent véél fietsers (studenten o.a.) en sommige kruisingen, waar iedere richting tezelfdertijd mag rijden, lijken onordelijke mierenhopen. Lijken, want als je gewend bent aan een zeker ‘algemeen’ tempo en vooral ook gedag is er niets aan de hand. Het tempo in Berlijn ligt veel hoger (iedereen schijnt te racen en links inhalen en over de stoep rijden is geen zeldzaamheid) hoewel er feitelijk veel minder fietsers op straat zijn, relatief en absoluut. Het is denk ik een kwestie van wennen. Maar daarvoor waren wij er te kort. Hoe dan ook, ik kan me dat gevoel van belaging goed voorstellen!

   Like

 5. petergreyphotography

  Thank you Snow! Timelessness, I think you are right, although I find it hard to determine what it is that make them look like that. Is it a kind of emptyness, rest, calmness? – I don’t know. It is not on purpose I make my pictures like this, but there must be a trigger to bring the camera up to my eye when it ‘happens’. Well, anyway, the images reflect what I myself like to see, I guess. Maybe the seventies feeling is because of the way I render my pictures (?).

  Like

 6. rietepietz

  Leuk dat je ook bij mij even las over avonturen van Liesbeth en mij maar ik schrik natuurlijk metéén als ik hier even rondkijk. Hoe is het nu met je tenen? Willen die nog een beetje recht in je schoenen terug nu je gezien hebt welke( kwaliteit) foto’s ik op mijn log durf te zetten.
  Toch heel duidelijk “net” niet zo volmaakt als ik hier zie. herken er niet heel veel Berlijn in maar de keer dat ik er was werd er nog heel druk gebouwd. De foto’s van Terschelling doen het wat dat betreft beter , een heerlijk eiland.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Riet! Leuk dat je ook even bij mij komt kijken. Met mijn tenen gaat het heel goed. Ik hou van spontane, oprechte foto’s en die van jou in je mooie blog zijn volmaakt op hun plaats. Berlijn veranderd snel en voortdurend en Terschelling maar heel mondjesmaat en geleidelijk – beide vind ik op hun eigen manier aantrekkelijk, en ik ben het zeer met je eens: Terschelling is een heerlijk eiland!

   Like

   • rietepietz

    Mooie foto’s maken is een gave en heeft niet eens heel veel te maken met de apparatuur, een heel dure camera in mijn handen geeft nog altijd minder mooie foto’s dan een wegwerpcamera in de hand van “de liefhebber”.
    Al zijn álle eilanden bij mij favoriet heeft Terschelling een speciale plaats door erg mooie herinneringen.

    Geliked door 1 persoon

 7. rothpoetry

  Great photos, Peter! I really liked the girl on the bicycle with one walking behind. Love all that is going on in this. And, the photo booth is great. The first selfies! I remember them when I was a kid fifty years ago!

  Geliked door 1 persoon

 8. Mabel Kwong

  I enjoyed your Berlin street photos, Peter. I liked how it seems you came from behind something to take the shots, framing them that way. The distance between you and the people in the photo makes it seem like I am right there walking with you, just observing everyday life in Berlin. It looks pretty quiet in the photos, so I am guessing it hasn’t been too busy and hectic over there. Hope your summer is going well.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Thank you Mabel! My aim is to avoid ‘touristic’ pictures but try to sneak in those obvious spots somewhere in tne frame. 🙂 Berlin is a large (although not large in the meaning of Asian large, wich is REALLY large) city with an decent amount of people, but because it is a very open city with broad roads and many grand parks (due to a almost total destruction in World War 2) the place doesn’t seem crowded. Plus, I may add, my habit of looking for kind of emptyness without losing the human touch. My summer is going well. We have good weather over here, sunny, warm but not to hot, and, on top of that, I’m about to have a short holiday in our neighbouring country Belgium. i love Belgium! So I’m a happy man! By the way, your article about Asian parental expectation was very interesting, and I admire your independence combined with understanding and compassion. That is wisdom.

   Like

   • Mabel Kwong

    That is a fascinating approach to photography, looking for emptiness without losing the human touch. I think you achieved that very well. Thank you for your nice words. Have a good trip to Belgium. Enjoy and stay safe 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s