56 reacties op ‘Dutch landscapes – Polder around Aarlanderveen

  • petergreyphotography

   Dank je wel Joke! Van veel van mijn foto’s maak ik een zwart-wit- en een kleurenversie. Soms past de een beter, soms de andere, soms maakt het niet uit. Ik vind het leuk om te doen en als dat bij die vlakke Hollandse landschappen een beetje wil lukken is dat een bonus. 🙂

   Like

 1. omabaard

  De foto’s stralen een serene rust uit, pure polderrust. Het dorp hoort bij Alphen aan den Rijn, waar we al meerdere keren waren.
  Werkt de molen nog?
  De bomenrij met weerspiegeling draagt mijn voorkeur weg, maar ze zijn allemaal prachtig. Zwart-wit past bij dit geheel.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Omabaard! Inderdaad, bij Alphen aan den Rijn. Dat landschap daar, het Groene Hart, vind ik prachtig, al dat water en die ruimte! Die molen is er een van vier, de enige nog functionerende molenviergang in Nederland (en misschien de wereld). Met zijn vieren pompen ze in etappes het polderwater naar de Oude Rijn, een verschil van bijna vijf en een halve meter overbruggend.

   Geliked door 1 persoon

    • petergreyphotography

     Veel plezier wanneer jullie daar zijn! Er gebeurt van alles in dat landschap, vogels bouwen nesten of leiden duikvluchten makend de aandacht af als je te dicht bij komt, koeien kijken je kauwend aan, riet wuift in de wind, een lam roept om zijn moeder. Kleine dingen die het allemaal nóg iets vrediger maken.

     Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Thank you John! Well, yes, this windmill is one in a chain of four bringing up water to the river Oude Rijn (Old Rhine, the original course of the Rhine, still present today, but the large mass of water is now being trasported by the river Waal) from 6 yards under sealevel. They still function! And even more romantic, people still live in them. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Jan K. alias Afanja

  Het is weer een sfeervolle en stijlvolle serie geworden, Peter.
  Het is alsof je zo 50-60 jaar terug gaat in de tijd. Dit soort landschappelijke postzegels moet je zoeken, maar ze zijn er nog steeds. Ik heb met moeite 3 zaken kunnen vinden, die verraden dat deze foto’s toch recentelijk gemaakt zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Jan! Ze zijn er nog steeds, dat klopt, zelfs in de drukke, volle randstad. Ik heb zelf altijd de associatie met de tijd van Dik Trom, die in een soort tijdloze Hollandsheid rondstapt. (Grappig genoeg situeerde de schrijver C. Joh. Kievit zijn verhaal in het dorp van zijn jeugd, het toen splinternieuwe Hoofddorp in de zojuist drooggemalen Haarlemmermeerpolder. Dus niks tijdloosheid, maar daar merk je in de boeken niks van.) Koeien, sloten, molens – zo archetypisch dat het bijna een wonder is dat het echt blijkt te bestaan. Maar het is er en ik vind het prachtig, de ruimte, de verte, de geluiden ook, scholeksters die boven het gras buitelen. Eens een kind van horizonten, altijd een kind van horizonten. Net als in die schitterende Friese landschappen van jou, je raakt het niet kwijt.

   Geliked door 1 persoon

  • petergreyphotography

   Dank je wel Willy! Molenviergang is voor mij een zo vanzelfsprekend begrip geworden dat ik vergeet dat het misschien vragen oproept. De beroemde reeks molens van Kinderdijk hadden hetzelfde doel, het water op peil houden in de polder (de Alblasserwaard in hun geval), maar die hebben hun functie verloren.

   Like

  • petergreyphotography

   Dank je wel Liesbeth! Ja mooi niet, die koeien! Die molens werken het water omhoog met een rad of een soort schroef, steeds een trap hoger. Ik vind dat zo ingenieus! Zoals überhaupt het waterbeheer in die laaggelegen gebieden. Ik kan me nog goed herinneren hoe dat op school werd uitgelegd, met sloten, vaarten, boezems etc. Dat ging heel gedetailleerd, het was belangrijk om te weten. En dat is het ook natuurlijk, het gaat om leefgebied voor velen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s